Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Αδελφές Papin

Τα κορίτσια (ή στους αρχικούς Γάλλους, Les Bonnes) 1947 από το συγγραφέα Jean Genet.

Ο Genet βάσισε το παιχνίδι του στις Αδελφές Papin, οι οποίες δολοφόνησαν άγρια τον εργοδότη τους και την κόρη του, στο Le Mans της Γαλλίας, το 1933. Οι Solange και Claire είναι δύο υπηρέτριες που κατασκευάζουν επιμελημένο σαδομαζοχιστικό τελετουργικό όταν η κυρία τους είναι μακριά. Η εστίαση του θεατρικού παιχνιδιού τους, είναι η δολοφονία της κυρίας. Οι σκόπιμοι ρυθμοί και η αφοσίωση στις λεπτομέρειες, τις κάνει να αποτυγχάνουν πάντα στο να πραγματοποηήσουν τις φαντασιώσεις τους, από την εθιμοτυπικά «φονική» κυρία στην τελική έκβαση του τελετουργικού. Το παιχνίδι παρήχθη αρχικά από τον Louis Jouvet το 1947.
Τα κορίτσια έγιναν ταινία που κατευθύνθηκε από το Christopher Miles, με πρωταγωνίστρια την Glenda Τζάκσον σαν Solange, και την Susannah Υork σαν Claire, Vivien σαν κυρία, και εγκαύματα σημαδιών ως Monsieur. Ο Κινηματογραφιστής Ντάγκλας Slocombe σκόπιμα εφάρμοσε πολλές από τις θεατρικές σκηνές του Genet στην ταινία. Η φωτογραφική μηχανή ήταν συχνά στατική, οι τοποθετήσεις πολύβλαστες και υπερβολικές.

Η ίδια ιστορία εμφανίστηκε πάλι το 1995, με πρωταγωνιστή το Βρετανό ηθοποιό Joely Richardson, με Jodhi την Julie Walters. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τη Νανσύ Meckler και σε σενάριο της Wendy Kesselman.

Η περίπτωση αποτέλεσε επίσης το αντικείμενο για τα 'Δολοφονικά κορίτσια', μια γαλλική ταινία με πρωταγωνλιστρια την Sylvie Testud και julie-Marie Parmentier και σκηνοθετήθηκε από υον Jean-Pierre Denis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου