Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Gérôme, Jean-Léon - Phryne vor den Richtern

Ο Jean-Léon Gérôme (11 05 1824 - 10 01 1904) ήταν Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης. Το εύρος του έργου του περιλαμβάνει ζωγραφική ιστορική, ελληνική μυθολογία, Οριενταλισμό, πορτρέτα και άλλα θέματα, με αποτέλεσμα να οδηγεί, τη ζωγραφική Ακαδημαϊκή παράδοση, σε μια καλλιτεχνική κορύφωση.
Επισκέφθηκε Φλωρεντία, Ρώμη, Βατικανό και Πομπηία. Με την επιστροφή του, παρακολούθησε, όπως και πολλοί άλλοι μαθητές του Delaroche, το εργαστήρι του Charles Gleyre και σπούδασε εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Το 1846 προσπάθησε να εισέλθει στο διάσημο Prix de Rome, αλλά απέτυχε στο τελευταίο στάδιο, διότι η κατάρτιση του ήταν ανεπαρκής.
Προσπάθησε να βελτιώσει τις δεξιότητες του, ζωγραφίζοντας την cockfight (1846), μια ακαδημαϊκή άσκηση που αναπαριστά ένα γυμνό νέο άντρα και ελαφρά ντυμένο κορίτσι με δύο κοκορομαχίες και στο βάθος ο κόλπος της Νάπολης. Έστειλε αυτή τη ζωγραφική στο Salon του 1847, όπου κέρδισε μετάλλιο (τον υπήκοο τρίτης κατηγορίας). Το έργο αυτό θεωρήθηκε ως η επιτομή της νεο-Grec κινήματος, στο στούντιο Gleyre (με τους Henri-Pierre Picou (1824-1895) και Jean-Louis Hamon ), και υποστηρικτής τους ο ισχυρός Γάλλος κριτικός, Θεόφιλος Γκωτιέ .
Ο Gérôme εγκατέλειψε το όνειρό του να κερδίσει το Prix de Rome και εκμεταλλεύθηκε την ξαφνική επιτυχία του. Οι πίνακές του Θεοτόκος, Θείυ Βρέφος και Άγιος Ιωάννης (ιδιωτική συλλογή) ο Ανακρέων, ο Βάκχος και ο Έρως (Musée des Augustins, Τουλούζη , Γαλλία), πήρε δεύτερης κατηγορίας μετάλλιο το 1848. Το 1849 έκανε τους πίνακες Michelangelo (ονομάζεται επίσης έτσι και το στούντιό του) και το πορτρέτο μίας Lady ( Musée Ingres , Montauban ).
Το 1851 κάνει τη διακόσμηση ενός βάζου, που προσφέρθηκε αργότερα από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ της Γαλλίας στην Prince Albert (τώρα μέρος της Βασιλικής Συλλογής στο Παλάτι James, στο Λονδίνο). Εκθέτει: Βάκχος και αγάπη, Souvenir d'Italie, (1852) και Idyll (1853).
Το 1852 Gérôme έλαβε εντολή από τον Alfred Εμίλιεν Comte de Nieuwerkerke, Surintendant des Beaux-Arts για το δικαστήριο του Ναπολέοντα του ΙΙΙ, (ζωγραφική σ' ένα μεγάλο ιστορικό καμβά, για την εποχή του Αυγούστου). Σε αυτό το καμβά συνδυάζει τη γέννηση του Χριστού και τα έθνη που πληρώνουν φόρο τιμής στον Αύγουστο. Χάρη σε μια σημαντική προκαταβολή, ήταν σε θέση να ταξιδέψει το 1853 στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον ηθοποιό Edmond Got. Αυτό θα είναι το πρώτο από τα πολλά ταξίδια του στην Ανατολή: το 1854 έκανε μια άλλη διαδρομή προς την Τουρκία και τις όχθες του Δούναβη, όπου ήταν παρών σε μια συναυλία των Ρώσων κληρωτών, που κάναν μουσική υπό την απειλή μαστίγιου.
Το 1854 ολοκλήρωσε άλλη μια σημαντική εντολή που κοσμεί το παρεκκλήσι του Αγίου Τζερόμ στην εκκλησία του Αγίου Séverin στο Παρίσι. Η τελευταία κοινωνία του Αγίου Τζερόμ, στο εκκλησάκι αυτό, αντανακλά την επίδραση της σχολής του Ingres για τα έργα του. Στην έκθεση του 1855 που συνέβαλε και ο Pifferaro, κάνει τα έργα: ένας βοσκός, ένας ρώσος σε Συναυλία και η Γέννηση του Χριστού. Το τελευταίο ήταν κάπως συγκεχυμένο, αλλά το αποτελειώνει και το κράτος του το εξαγοράζει. Ωστόσο, το ένας ρώσος σε Συναυλία (ονομάζεται επίσης Αναψυχή στο Camp) ήταν πολύ περισσότερο σπουδαίο από τους καμβάδες του. Θα σημάνει δε, την έναρξη πολλών έργων ζωγραφικής, που απεικονίζουν οριενταλιστές αραβικής θρησκείας, με το ύφος από σκηνές και τοπία της Βόρειας Αφρικής.
Η φήμη Gérôme είχε αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό στο Salon του 1857 από μια συλλογή έργων του στο πιο δημοφιλές είδος: το Duel, μετά το Masked Ball ( Musée Condé , Chantilly ), Αιγύπτιος Recruits διασχίζοντας την έρημο, Μέμνονας και Sesostris και Camels πότισμα, για τα οποία επικρίθηκε στο Edmond. Το 1858 βοήθησε να διακοσμηθεί, το σπίτι του πρίγκιπα Καρόλου Napoléon Joseph Paul Βοναπάρτη στο Παρίσι, σε Πομπηία στυλ. Ο πρίγκιπας είχε αγοράσει ένα πίνακα του 1850, και την παράσταση ενός οίκου ανοχής (Πομπηίας στύλ).
Η (Phryne before the Areopagus, 1861) Φρύνη πριν από τον Άρειο Πάγο, ο βασιλιάς Κανδαύλας, Σωκράτους διαπίστωση Αλκιβιάδη, και στη Βουλή της Ασπασίας (1861) προκάλεσε σκάνδαλο (λόγω των θεμάτων που έχουν επιλεγεί από τον ζωγράφο), και έφερε πικρές επιθέσεις του Paul de Saint-Victor και Maxime Du Camp. Στο ίδιο Salon εκθέτει τις αιγυπτιακές, Τεμαχισμός Straw, καθώς και Rembrandt (δάγκωμα μιας Χαλκογραφίας), δύο πολύ καταλεπτώς ολοκληρωμένα έργα.
Μετά το γάμο του, μετακόμισε σε ένα σπίτι στη Rue de Bruxelles (κοντά στην αίθουσα μουσικής Folies Bergère). Το μετέτρεψε σε ένα σπίτι με στάβλους, εργαστήριο γλυπτικής και εργαστήρι ζωγραφικής. Ήδη ήταν ιππότης της Légion d'honneur, και προήχθη σε Κρατικό λειτουργό το 1867. Το 1869 εξελέγη επίτιμο μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας. Ο βασιλιάς της Πρωσίας Wilhelm I του απένειμε το μετάλλιο του Μεγάλου Τάγματος, Red Eagle, τρίτης τάξης. Η φήμη του είχε γίνει τέτοια που ήταν προσκεκλημένος, μαζί με τους κορυφαίους Γάλλους καλλιτέχνες, στο άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ το 1869.
Για το θέμα του θανάτου του Καίσαρα που εκτέθηκε στο Salon του 1867, του ασκήθηκε επίσημη πίεση να το αποσύρει, δεδομένου ότι θύμιζε οδυνηρές αναμνήσεις. Στο Salon του 1874 με τον Σεβασμιώτατο grise (Μουσείο Καλών Τεχνών, Βοστώνη). Το 1896 ζωγράφισε την Αλήθεια, ξεκινώντας για τα καλά, μια προσπάθεια να περιγράψει τη διαφάνεια της ψευδαίσθησης. Χαιρετίζει και τη φωτογραφία ως εναλλακτική λύση στη φωτογραφική ζωγραφική του. Το 1902 είπε "Χάρη στη φωτογραφία, βρέθηκα μπροστά σε ένα πορτρέτο του Ρέμπραντ και κοντά στη δική μου ζωγραφική, τη δική μου "Η Αλήθεια".
Κατόπιν αιτήσεώς του, του δόθηκε απλή υπηρεσία ταφής χωρίς άνθη. Στο Ρέκβιεμ στη μνήμη του, παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πιο εξέχοντες πολιτικοί, και πολλοί ζωγράφοι και συγγραφείς. Ετάφη, στο Κοιμητήριο της Μονμάρτρης, μπροστά από το άγαλμα Sorrow, που είχε κάνει για τον γιο του Ζαν, ο οποίος είχε πεθάνει το 1891.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου